Faza aktywna: 3–4 produkty DIETALEGRE® i jeden „zwykły” posiłek.
Zasady ogólne:
-
Dbać o obfite przyjmowanie niesłodzonych płynów podczas diety (co najmniej 1,5l dziennie).
TAK: wszystkie rodzaje herbat z wyjątkiem owocowych, kawa i jej substytuty (kawa orkiszowa, kawa inka, itp.) – można dodać trochę mleka o niskiej zawartości tłuszczu, ale tylko do „zabarwienia”, niesłodzona woda mineralna (gazowana lub lekko gazowana), dietetyczna cola.
NIE: soki owocowe, w tym ze świeżych owoców, napoje alkoholowe jakiegokolwiek rodzaju (niedozwolone oczywiście są także piwo i wino).
Jeśli to konieczne, można stosować do słodzenia słodziki dla diabetyków.
-
Słodycze, pieczywo, przystawki, produkty mleczne – NIE.
-
Owoce – NIE.
-
Warzywa – TAK, ale tylko z listy dozwolonych rodzajów warzyw.
-
Tłuszcze – NIE,
-
Mięso tylko 1 x dziennie z listy dozwolonych rodzajów białka zwierzęcego i roślinnego przygotowane bez dodatku tłuszczu (gotowane w wodzie, gotowane na parze, itp.).
-
Minerały – TAK: dużo soli (nie martwcie się, w pierwszym etapie diety organizm traci zwiększone ilości substancji mineralnych i pierwiastków śladowych) + regularnie przyjmujcie odpowiednie suplementy bogate w składniki mineralne (magnez: DIETALEGRE® MAGNEZ – 1 kapsułka dziennie, potas: DIETALEGRE® POTAS – 1 kapsułka dziennie).
-
Przyprawy –TAK: możecie poprawić smak potraw za pomocą zwykłych przypraw (NIE dla musztardy, a cebula i czosnek w bardzo ograniczonych ilościach).
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (czyli kwasy tłuszczowe omega) – TAK: w odpowiednich suplementach diety (DIETALEGRE® OMEGA w dawce 1 kapsułka 2 razy dziennie).
-
Witaminy – TAK: w odpowiednich suplementach diety (DIETALEGRE® MULTIWITAMINA w dawce 1 kapsułka 1x dziennie).
-
U pacjentów z wysokim procentem tkanki tłuszczowej w organizmie należy wesprzeć jej mobilizację i spalanie za pomocą „spalaczy tłuszczu” DIETALEGRE® FLAMING FAT, który podaje się przez całą dobę podczas trwania diety (dawkowanie: 1–3 razy dziennie: rozpuścić zawartość jednej torebki w 150 ml gorącej wody i wypić jak kawę). Jego działanie można wesprzeć suplementem o funkcji „wymiatacza” tłuszczów i cukrów DIETALEGRE® FAT AND SUGAR CAPTOR (dawkowanie: zawartość saszetki wsypać bezpośrednio do ust i pozwolić jej rozpuścić się. Używać 1–3 razy dziennie).
-
U pacjentów, którzy mają tendencję do zatrzymywania wody, konieczne jest wspieranie jej usunięcia suplementem niwelującym jej nadmiar – DIETALEGRE® DRAINER, którego można także używać przez cały czas trwania programu redukcji (dawkowanie: 1 x dziennie rozpuścić zawartość 1 torebki w 1,5 l zimnej wody i po wymieszaniu popijać przez cały dzień jak orzeźwiający napój).
-
Kiedy w czasie pierwszej fazy używamy 3, a kiedy 4 proteinowych produktów DIETALEGRE®? Trzy białka są zazwyczaj wystarczające dla pacjentów, których masa wyjściowa nie przekracza 80 kilogramów. Od 85 kg i powyżej prawie zawsze należy spożywać 4 posiłki białkowe na dzień. I w pierwszej wagowej kategorii (tj. poniżej 80 kg) można stosować (nawet nieregularnie) czwarty posiłek białkowy, szczególnie jeśli w kombinacji 3+1 utrzymuje się uczucie głodu. Ważne: 3–4 suplementy białkowe dziennie powinny być spożywane nawet, gdy nie jesteś głodny! Białkowa dieta „działa”, jeśli organizm dostaje około 90 g czystego białka dziennie. Jeśli zmniejszy się spożycie białka, „degraduje” się białkową dietę do poziomu zwykłej diety niskoenergetycznej, co odczujecie po tym, że schudniecie kosztem mięśni, a nie tkanki tłuszczowej, oraz po tym, że bardzo często będziecie odczuwać głód!
-
Aktywność fizyczna – klienci mogą w pierwszym etapie redukcji kontynuować aktywność fizyczną, do której są przyzwyczajeni. Nie jest jednak zalecane zaczynanie „od zera” swojej przygody ze sportem w pierwszym etapie diety.
Przykładowe menu w fazie 1.
-
Śniadanie: 1 białkowy posiłek DIETALEGRE®
-
Drugie śniadanie: 1 pitna proteina DIETALEGRE® (READY-TO-DRINK)
-
Obiad: Tradycyjny posiłek bogaty w białka z listy dozwolonych rodzajów białka , z minimalną zawartością węglowodanów i tłuszczów albo jedno proteinowe danie DIETALEGRE® (READY-TO-EAT) + sałatka.
-
Podwieczorek: 1 baton DIETALEGRE®
-
Kolacja: 1 słony posiłek DIETALEGRE® + sałatka.
Jeśli waga spada do kategorii, w której w pierwszym etapie wystarczą 3 preparaty białkowe (3+1), możecie pominąć drugie śniadanie lub podwieczorek.
Listę dozwolonych i zakazanych produktów dla fazy 1 możecie pobrać i wydrukować tutaj (PDF, 76 kB).
Dozwolone rodzaje warzyw w programie diet białkowych DIETALEGRE® lub lista warzyw, które mogą być bezpiecznie spożywane podczas diety w nieograniczonych ilościach (chyba że zaznaczono inaczej w nawiasach):
-
brokuły,
-
seler korzeniowy i naciowy,
-
fasolka zielona,
-
koper włoski,
-
świeże grzyby,
-
szparagi,
-
kapusta,
-
kalafior,
-
karczoch,
-
bakłażan,
-
ogórek,
-
patison,
-
pomidory (1 x dziennie),
-
por,
-
rzodkiewka,
-
rzodkiew biała,
-
rzeżucha,
-
sałata (wszystkie odmiany),
-
kiełki soi i inne kiełki,
-
szpinak,
-
roszponka,
-
rukola,
-
cukinia,
-
jarmuż.
Warzywa można spożywać w postaci surowej (na przykład posolone ogórki czy rzodkiewka), gotowanej (na wodzie czy parze) albo duszonej (na wodzie, bez dodatku tłuszczu) oraz jako sałatki, przygotowane z 1 łyżką oliwy z oliwek (tylko 1 x dziennie). W trakcie trwania diety niezbędne jest zwiększone spożycie soli*, dlatego Wasze posiłki sólcie raczej więcej niż mniej niż zwykle!
Do przyprawiania można stosować de facto wszystkie rodzaje suszonych przypraw, sok z cytryny, suszoną cebulę i czosnek. Nie powinno się jednak dodawać gotowych sosów (jogurtowych, ziołowych, grill, itp.), ani musztardy.
Nasza rada: wzbogać swoją sałatkę o dwa jajka gotowane na twardo, z których jednak można wykorzystać tylko białko! Syci ono skuteczne, więc nawet po sałatce nie będziesz głodny!
* Po diecie wraca się do pierwotnego trybu, solimy raczej mniej niż więcej.
Najczęściej zadawane pytania:
-
NIE – marchew, kukurydza, rzepa, papryka, buraki!
-
NIE – grzyby marynowane lub warzywa w puszkach (zalewy się słodzi)!
-
NIE – orzechy!
Dozwolone rodzaje białka zwierzęcego i roślinnego w pierwszej fazie programu diety białkowej DIETALEGRE®, czyli podsumowanie typów „zwykłych” produktów, które mogą być bezpiecznie spożywane w ilości zależnej od etapu (porcje 150 g, jeśli nie podano inaczej w nawiasach):
-
jaja BIO – 1 szt.,
-
amur (100 g),
-
sandacz,
-
leszcz (100 g),
-
halibut,
-
jagnięcina lub baranina (noga) (100 g),
-
wątroba z kurczaka lub kaczki (100 g),
-
kurczak, indyk lub królik – mięso bez skóry,
-
chuda lub dietetyczna szynka, o niskiej zawartości tłuszczu (100 g),
-
lin (100 g),
-
żabnica,
-
labraks,
-
okoń (100 g),
-
panga,
-
flądra,
-
dorada,
-
stek z cielęciny (dobrze przepieczony) – 100 g,
-
pstrąg,
-
sushi (100 g),
-
tofu (naturalne, z wodorostów morskich, wędzone),
-
tołpyga (100 g),
-
treska (100 g),
-
węgorz (100 g),
-
rekin.
Najlepszą formą przygotowywania mięsa jest marynowanie. Może być również obsmażone na patelni na kilku kroplach oleju.
Z diety wyłączone są w pierwszym etapie wszystkie rodzaje zbyt tłustych (lub zbyt kalorycznych) rodzajów mięsa (łosoś, tuńczyk, makrela, szczupak, karp, owoce morza, wieprzowina, wołowina, kaczka, itp.)
Można stosować wszystkie rodzaje suszonych przypraw, sok z cytryny, suszoną cebulę i czosnek. Nie zapomnij dużo solić.
Nasza rada: Naucz się regularnie spożywać ryby. Trzymaj się zasady, że im jaśniejsze jest surowe mięso ryby, tym zdrowsze dla organizmu, a także łatwiejsze do strawienia. Odkryj świat tofu, odwiedź restaurację wegetariańską! Może się okazać, że przestaniesz mieć ochotę na krwiste mięsa lub kiełbasy!
Najczęściej zadawane pytania:
-
Ile tego mogę zjeść?
W tej kwestii obowiązuje zasada: „im bardziej czerwone jest surowe mięso, tym mniejsza musi być porcja.”
W praktyce:
„Chude” ryby (białe): zwykła porcja dla dorosłego.
Stek z kurczaka: mniejsza porcja dla dorosłego.
Klasyczny stek: dziecięca porcja (połowa).
Inne rodzaje pokarmów zwierzęcych: 1 jajko, 2 plasterki chudej szynki, dziecięca porcja tofu, dziecięca porcja podrobów (wątróbka).
-
NIE – mięso wieprzowe (z wykluczeniem z diety na stałe).
-
Ryby jemy zasadniczo świeże, czyli nie spożywamy także wędzonego łososia w plasterkach lub wędzonej makreli, nie mówiąc już o konserwach rybnych!
-
Co zrobić, jeśli jestem głodny między posiłkami?
Dodać jeden dodatkowy białkowy posiłek (ale nie baton, spaghetti lub parmentier!). Inną opcją jest ugotować 1–2 jajka na twardo, posolić i zjeść białko (żółtka nie!). Jeszcze innym rozwiązaniem jest zastosowanie suplementu diety redukującego łaknienie DIETALEGRE® APETITE MODERATOR. Wszystkie te sposoby mogą być stosowane jednocześnie lub na przemian.
Czas trwania pierwszej fazy (aktywnej): 2 tygodnie. (w przypadku standardowej redukcji do około 10 kg), lub ustawione indywidualnie przy większej redukcji przez dłuższy czas.