Cel: 8-10 kg do dołu!

1 etap – zaczynamy chudnąć

Faza aktywna: 3–4 produkty DIETALEGRE® i jeden „zwykły” posiłek.

Zasady ogólne:

  •  Dbać o obfite przyjmowanie niesłodzonych płynów podczas diety (co najmniej 1,5l dziennie).
    TAK: wszystkie rodzaje herbat z wyjątkiem owocowych, kawa i jej substytuty (kawa orkiszowa, kawa inka, itp.) – można dodać trochę mleka o niskiej zawartości tłuszczu, ale tylko do „zabarwienia”, niesłodzona woda mineralna (gazowana lub lekko gazowana), dietetyczna cola.
    NIE: soki owocowe, w tym ze świeżych owoców, napoje alkoholowe jakiegokolwiek rodzaju (niedozwolone oczywiście są także piwo i wino).
    Jeśli to konieczne, można stosować do słodzenia słodziki dla diabetyków.
  • Słodycze, pieczywo, przystawki, produkty mleczne –  NIE.
  • Owoce –  NIE.
  • WarzywaTAK, ale tylko z listy dozwolonych rodzajów warzyw.
  • TłuszczeNIE,
  • Mięso tylko 1 x dziennie z listy dozwolonych rodzajów białka zwierzęcego i roślinnego przygotowane bez dodatku tłuszczu (gotowane w wodzie, gotowane na parze, itp.).
  • MinerałyTAK: dużo soli (nie martwcie się, w pierwszym etapie diety organizm traci zwiększone ilości substancji mineralnych i pierwiastków śladowych) + regularnie przyjmujcie odpowiednie suplementy bogate w składniki mineralne (magnez: DIETALEGRE® MAGNEZ – 1 kapsułka dziennie, potas: DIETALEGRE® POTAS –  1 kapsułka dziennie).
  • PrzyprawyTAK: możecie poprawić smak potraw za pomocą zwykłych przypraw (NIE dla musztardy, a cebula i czosnek w bardzo ograniczonych ilościach).
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (czyli kwasy tłuszczowe omega) – TAK: w odpowiednich suplementach diety (DIETALEGRE® OMEGA w dawce 1 kapsułka 2 razy dziennie).
  • WitaminyTAK: w odpowiednich suplementach diety (DIETALEGRE® MULTIWITAMINA w dawce 1 kapsułka 1x dziennie).
  • U pacjentów z wysokim procentem tkanki tłuszczowej w organizmie należy wesprzeć jej mobilizację i spalanie za pomocą „spalaczy tłuszczu” DIETALEGRE® FLAMING FAT, który podaje się przez całą dobę podczas trwania diety (dawkowanie: 1–3 razy dziennie: rozpuścić zawartość jednej torebki w 150 ml gorącej wody i wypić jak kawę). Jego działanie można wesprzeć suplementem o funkcji „wymiatacza” tłuszczów i cukrów DIETALEGRE® FAT AND SUGAR CAPTOR (dawkowanie: zawartość saszetki wsypać bezpośrednio do ust i pozwolić jej rozpuścić się. Używać 1–3 razy dziennie).
  • U pacjentów, którzy mają tendencję do zatrzymywania wody, konieczne jest wspieranie jej usunięcia suplementem niwelującym jej nadmiar – DIETALEGRE® DRAINER, którego można także używać przez cały czas trwania programu redukcji (dawkowanie: 1 x dziennie rozpuścić zawartość 1 torebki w 1,5 l zimnej wody i po wymieszaniu popijać przez cały dzień jak orzeźwiający napój).
  • Kiedy w czasie pierwszej fazy używamy 3, a kiedy 4 proteinowych produktów DIETALEGRE®? Trzy białka są zazwyczaj wystarczające dla pacjentów, których masa wyjściowa nie przekracza 80 kilogramów. Od 85 kg i powyżej prawie zawsze należy spożywać 4 posiłki białkowe na dzień. I w pierwszej wagowej kategorii (tj. poniżej 80 kg) można stosować (nawet nieregularnie) czwarty posiłek białkowy, szczególnie jeśli w kombinacji 3+1 utrzymuje się uczucie głodu. Ważne: 3–4 suplementy białkowe dziennie powinny być spożywane nawet, gdy nie jesteś głodny! Białkowa dieta „działa”, jeśli organizm dostaje około 90 g czystego białka dziennie. Jeśli zmniejszy się spożycie białka, „degraduje” się białkową dietę do poziomu zwykłej diety niskoenergetycznej, co odczujecie po tym, że schudniecie kosztem mięśni, a nie tkanki tłuszczowej, oraz po tym, że bardzo często będziecie odczuwać głód!
  • Aktywność fizyczna – klienci mogą w pierwszym etapie redukcji kontynuować aktywność fizyczną, do której są przyzwyczajeni. Nie jest jednak zalecane zaczynanie „od zera” swojej przygody ze sportem w pierwszym etapie diety. 

Przykładowe menu w fazie 1.

  • Śniadanie: 1 białkowy posiłek DIETALEGRE® 
  • Drugie śniadanie: 1 pitna proteina DIETALEGRE® (READY-TO-DRINK)
  • Obiad: Tradycyjny posiłek bogaty w białka z listy dozwolonych rodzajów białka , z minimalną zawartością węglowodanów i tłuszczów albo jedno proteinowe danie DIETALEGRE® (READY-TO-EAT) + sałatka.
  • Podwieczorek: 1 baton DIETALEGRE®
  • Kolacja: 1 słony posiłek DIETALEGRE® + sałatka.

 Jeśli waga spada do kategorii, w której w pierwszym etapie wystarczą 3 preparaty białkowe (3+1), możecie pominąć drugie śniadanie lub podwieczorek. 

 Listę dozwolonych i zakazanych produktów dla fazy 1 możecie pobrać i wydrukować tutaj (PDF, 76 kB).

Dozwolone rodzaje warzyw w programie diet białkowych DIETALEGRE® lub lista warzyw, które mogą być bezpiecznie spożywane podczas diety w nieograniczonych ilościach (chyba że zaznaczono inaczej w nawiasach):

  • brokuły,
  • seler korzeniowy i naciowy,
  • fasolka zielona,
  • koper włoski,
  • świeże grzyby,
  • szparagi,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • karczoch,
  • bakłażan,
  • ogórek,
  • patison,
  • pomidory (1 x dziennie),
  • por,
  • rzodkiewka,
  • rzodkiew biała,
  • rzeżucha,
  • sałata (wszystkie odmiany),
  • kiełki soi i inne kiełki,
  • szpinak,
  • roszponka,
  • rukola,
  • cukinia,
  • jarmuż.

 Warzywa można spożywać w postaci surowej (na przykład posolone ogórki czy rzodkiewka), gotowanej (na wodzie czy parze) albo duszonej (na wodzie, bez dodatku tłuszczu) oraz jako sałatki, przygotowane z 1 łyżką oliwy z oliwek (tylko 1 x dziennie). W trakcie trwania diety niezbędne jest zwiększone spożycie soli*, dlatego Wasze posiłki sólcie raczej więcej niż mniej niż zwykle!

Do przyprawiania można stosować de facto wszystkie rodzaje suszonych przypraw, sok z cytryny, suszoną cebulę i czosnek. Nie powinno się jednak dodawać gotowych sosów (jogurtowych, ziołowych, grill, itp.), ani musztardy.


Nasza rada: wzbogać swoją sałatkę o dwa jajka gotowane na twardo, z których jednak można wykorzystać tylko białko! Syci ono skuteczne, więc nawet po sałatce nie będziesz głodny!

 * Po diecie wraca się do pierwotnego trybu, solimy raczej mniej niż więcej.

 Najczęściej zadawane pytania:

  • NIE – marchew, kukurydza, rzepa, papryka, buraki!
  • NIE – grzyby marynowane lub warzywa w puszkach (zalewy się słodzi)!
  • NIE – orzechy!

Dozwolone rodzaje białka zwierzęcego i roślinnego w pierwszej fazie programu diety białkowej DIETALEGRE®, czyli podsumowanie typów „zwykłych” produktów, które mogą być bezpiecznie spożywane w ilości zależnej od etapu (porcje 150 g, jeśli nie podano inaczej w nawiasach): 

  • jaja BIO – 1 szt.,
  • amur (100 g),
  • sandacz,
  • leszcz (100 g),
  • halibut,
  • jagnięcina lub baranina (noga) (100 g),
  • wątroba z kurczaka lub kaczki (100 g),
  • kurczak, indyk lub królik – mięso bez skóry,
  • chuda lub dietetyczna szynka, o niskiej zawartości tłuszczu (100 g),
  • lin (100 g),
  • żabnica,
  • labraks,
  • okoń (100 g),
  • panga,
  • flądra,
  • dorada,
  • stek z cielęciny (dobrze przepieczony) – 100 g,
  • pstrąg,
  • sushi (100 g),
  • tofu (naturalne, z wodorostów morskich, wędzone),
  • tołpyga (100 g),
  • treska (100 g),
  • węgorz (100 g),
  • rekin.

 Najlepszą formą przygotowywania mięsa jest marynowanie. Może być również obsmażone na patelni na kilku kroplach oleju. 

Z diety wyłączone są w pierwszym etapie wszystkie rodzaje zbyt tłustych (lub zbyt kalorycznych) rodzajów mięsa (łosoś, tuńczyk, makrela, szczupak, karp, owoce morza, wieprzowina, wołowina, kaczka, itp.) 

Można stosować wszystkie rodzaje suszonych przypraw, sok z cytryny, suszoną cebulę i czosnek. Nie zapomnij dużo solić.

Nasza rada: Naucz się regularnie spożywać ryby. Trzymaj się zasady, że im jaśniejsze jest surowe mięso ryby, tym zdrowsze dla organizmu, a także łatwiejsze do strawienia. Odkryj świat tofu, odwiedź restaurację wegetariańską! Może się okazać, że przestaniesz mieć ochotę na krwiste mięsa lub kiełbasy!

Najczęściej zadawane pytania:

  • Ile tego mogę zjeść?
    W tej kwestii obowiązuje zasada: „im bardziej czerwone jest surowe mięso, tym mniejsza musi być porcja.”
    W praktyce:
    „Chude” ryby (białe): zwykła porcja dla dorosłego.
    Stek z kurczaka: mniejsza porcja dla dorosłego.
    Klasyczny stek: dziecięca porcja (połowa).
    Inne rodzaje pokarmów zwierzęcych: 1 jajko, 2 plasterki chudej szynki, dziecięca porcja tofu, dziecięca porcja podrobów (wątróbka).
  • NIE – mięso wieprzowe (z wykluczeniem z diety na stałe).
  • Ryby jemy zasadniczo świeże, czyli nie spożywamy także wędzonego łososia w plasterkach lub wędzonej makreli, nie mówiąc już o konserwach rybnych!
  • Co zrobić, jeśli jestem głodny między posiłkami?
    Dodać jeden dodatkowy białkowy posiłek (ale nie baton, spaghetti lub parmentier!). Inną opcją jest ugotować 1–2 jajka na twardo, posolić i zjeść białko (żółtka nie!). Jeszcze innym rozwiązaniem jest zastosowanie suplementu diety redukującego łaknienie DIETALEGRE® APETITE MODERATOR. Wszystkie te sposoby mogą być stosowane jednocześnie lub na przemian. 

Czas trwania pierwszej fazy (aktywnej): 2 tygodnie. (w przypadku standardowej redukcji do około 10 kg), lub ustawione indywidualnie przy większej redukcji przez dłuższy czas.

© 2020 DIETALEGRE® - Zdrowe odchudzanie na diecie proteinowej
webdesign: Crespo, s.r.o.