Faza stabilizacji: 2–3 produkty DIETALEGRE® i 2 „zwykłe” posiłki.
Ogólne zasady:
(wyszczególniamy tylko zmiany w porównaniu do etapu pierwszego)
-
Napoje alkoholowe w bardzo ograniczonej ilości: 2 uncje wysokiej jakości białego lub czerwonego wina 1 x tygodniowo (NIE piwo, NIE drinki alkoholowe, NIE aperitify).
-
Owoce w bardzo ograniczonej ilości: 1 owoc dziennie na drugie śniadanie (im mniej słodkie tym lepiej, np. 1 małe jabłko, pół grejpfruta, mały banan, ½ pomarańczy, 1 mandarynka, itd.). Na podwieczorek zamiast owocu należy zjeść jeden jogurt o niskiej zawartości tłuszczu (patrz poniżej).
-
Warzywa – lista dozwolonych produktów się rozszerza (patrz poniżej).
-
Tłuszcze w bardzo ograniczonej ilości: do zalania sałatki 1x dziennie 1 łyżka oliwy z oliwek, zakazane są nadal sery, masło, oleje roślinne, itp.
-
Suplementy diety (minerały, witaminy, kwasy omega), jak również produkty pomocnicze (DIETALEGRE® FLAMING FAT, DIETALEGRE® FAT & SUGAR CAPTOR oraz DIETALEGRE® DRAINER, ewentualnie DIETALEGRE® APPETITE MODERATOR) używamy tak samo jak w pierwszym etapie.
-
Aktywność fizyczna: klienci powinni w drugiej fazie dołączyć do kalendarza regularną aktywność fizyczną, najlepiej aerobową, co najmniej 2 razy w tygodniu.
Poleca się: pływanie, jazdę na rowerze, bieganie, pilates, spinning, aerobik, itp. Nieodpowiednie są: joga i inne „pasywne” formy ćwiczeń. Najlepszy jest aerobik, ponieważ musicie spocić się i zmęczyć!
Przykładowe menu w fazie 2.
-
Śniadanie: 1 słodki białkowy posiłek DIETALEGRE®.
-
Drugie śniadanie: 1 owoc lub niskotłuszczowy jogurt.
-
Obiad: Tradycyjny posiłek bogaty w białka z listy dozwolonych rodzajów białka, z minimalną zawartością węglowodanów i tłuszczów + sałatka.
-
Podwieczorek: 1 baton DIETALEGRE® lub 1 pitna proteina DIETALEGRE® (READY-TO-DRINK)
-
Kolacja: 1 słony posiłek DIETALEGRE® + sałatka z sosem (olej z oliwy).
Jeśli wasza waga spada do 80 kg, możecie pominąć podwieczorek.
Listę dozwolonych i zakazanych produktów w fazie 2, możecie pobrać i wydrukować tutaj (PDF, 79 kB).
Dozwolone rodzaje warzyw, o które wzbogacamy nasz jadłospis w drugim etapie (2+2) diety białkowej DIETALEGRE® lub lista rodzajów warzyw i nasion, które można zacząć spożywać w drugim etapie w nieograniczonych ilościach (chyba że zaznaczono inaczej w nawiasach) jako dodatek do warzyw określonych w pierwszym etapie:
-
pomidory,
-
cebula, czosnek,
-
papryka (max 1 szt. dziennie),
-
kalarepa (max 1 szt. dziennie),
-
oliwki (max 5 szt. dziennie w sałatce),
-
nasiona (dynia, słonecznik, itd.), maksymalnie 1 łyżeczka dziennie dodana do sałatki.
Najczęściej zadawane pytania:
-
nadal NIE – marchew, kukurydza i buraki!
-
nadal NIE – orzechy!
Dozwolone rodzaje białka zwierzęcego i roślinnego wzbogacające drugi etap (2+2) diety białkowej DIETALEGRE® lub lista „prawdziwych” produktów, które mogą być konsumowane od początku drugiego etapu (waga porcji 150 g, o ile nie zaznaczono inaczej w nawiasach). Produkty te wzbogacają listę środków spożywczych z pierwszego etapu:
-
jaja BIO – 2 szt.,
-
stek z łososia (100g),
-
stek z tuńczyka (100g),
-
szczupak,
-
karp,
-
owoce morza.
Najczęściej zadawane pytania:
-
Czy teraz mogę jeść więcej? NIE, porcje pozostają takie same jak w pierwszym etapie.
-
NIE – mięso wieprzowe (wyłączone z diety na stałe).
Czas trwania drugiej fazy (faza stabilizacyjna): dwa razy dłuższy niż w poprzednim etapie (jeżeli pierwsza faza trwa dwa tygodnie, tak druga minimalnie 4 tygodnie).