2 etap – dalsza utrata wagi

Faza stabilizacji: 2–3 produkty DIETALEGRE® i 2 „zwykłe” posiłki.

Ogólne zasady:
(wyszczególniamy tylko zmiany w porównaniu do etapu pierwszego)

  • Napoje alkoholowe w bardzo ograniczonej ilości: 2 uncje wysokiej jakości białego lub czerwonego wina 1 x tygodniowo (NIE piwo, NIE drinki alkoholowe, NIE aperitify).
  • Owoce w bardzo ograniczonej ilości: 1 owoc dziennie na drugie śniadanie (im mniej słodkie tym lepiej, np. 1 małe jabłko, pół grejpfruta, mały banan, ½ pomarańczy, 1 mandarynka, itd.). Na podwieczorek zamiast owocu należy zjeść jeden jogurt o niskiej zawartości tłuszczu (patrz poniżej).
  • Warzywa – lista dozwolonych produktów się rozszerza (patrz poniżej).
  • Tłuszcze w bardzo ograniczonej ilości: do zalania sałatki 1x dziennie 1 łyżka oliwy z oliwek, zakazane są nadal sery, masło, oleje roślinne, itp.
  • Suplementy diety (minerały, witaminy, kwasy omega), jak również produkty pomocnicze (DIETALEGRE® FLAMING FAT, DIETALEGRE® FAT & SUGAR CAPTOR oraz DIETALEGRE® DRAINER, ewentualnie DIETALEGRE® APPETITE MODERATOR) używamy tak samo jak w pierwszym etapie.
  • Aktywność fizyczna: klienci powinni w drugiej fazie dołączyć do kalendarza regularną aktywność fizyczną, najlepiej aerobową, co najmniej 2 razy w tygodniu.
    Poleca się: pływanie, jazdę na rowerze, bieganie, pilates, spinning, aerobik, itp. Nieodpowiednie są: joga i inne „pasywne” formy ćwiczeń. Najlepszy jest aerobik, ponieważ musicie spocić się i zmęczyć!

Przykładowe menu w fazie 2.

  • Śniadanie: 1 słodki białkowy posiłek DIETALEGRE®.
  • Drugie śniadanie: 1 owoc lub niskotłuszczowy jogurt.
  • Obiad: Tradycyjny posiłek bogaty w białka z listy dozwolonych rodzajów białka, z minimalną zawartością węglowodanów i tłuszczów + sałatka.
  • Podwieczorek: 1 baton DIETALEGRE® lub 1 pitna proteina DIETALEGRE® (READY-TO-DRINK)
  • Kolacja: 1 słony posiłek DIETALEGRE® + sałatka z sosem (olej z oliwy).

Jeśli wasza waga spada do 80 kg, możecie pominąć podwieczorek.

Listę dozwolonych i zakazanych produktów w fazie 2, możecie pobrać i wydrukować tutaj (PDF, 79 kB).

Dozwolone rodzaje warzyw, o które wzbogacamy nasz jadłospis w drugim etapie (2+2) diety białkowej DIETALEGRE® lub lista rodzajów warzyw i nasion, które można zacząć spożywać w drugim etapie w nieograniczonych ilościach (chyba że zaznaczono inaczej w nawiasach) jako dodatek do warzyw określonych w pierwszym etapie:

  • pomidory,
  • cebula, czosnek,
  • papryka (max 1 szt. dziennie),
  • kalarepa (max 1 szt. dziennie),
  • oliwki (max 5 szt. dziennie w sałatce),
  • nasiona (dynia, słonecznik, itd.), maksymalnie 1 łyżeczka dziennie dodana do sałatki.

Najczęściej zadawane pytania:

  • nadal NIE – marchew, kukurydza i buraki!
  • nadal NIE – orzechy!

Dozwolone rodzaje białka zwierzęcego i roślinnego wzbogacające drugi etap (2+2) diety białkowej DIETALEGRE® lub lista „prawdziwych” produktów, które mogą być konsumowane od początku drugiego etapu (waga porcji 150 g, o ile nie zaznaczono inaczej w nawiasach). Produkty te wzbogacają listę środków spożywczych z pierwszego etapu:

  • jaja BIO – 2 szt.,
  • stek z łososia (100g),
  • stek z tuńczyka (100g),
  • szczupak,
  • karp,
  • owoce morza.

Najczęściej zadawane pytania:

  • Czy teraz mogę jeść więcej? NIE, porcje pozostają takie same jak w pierwszym etapie.
  • NIE mięso wieprzowe (wyłączone z diety na stałe).

Czas trwania drugiej fazy (faza stabilizacyjna): dwa razy dłuższy niż w poprzednim etapie (jeżeli pierwsza faza trwa dwa tygodnie, tak druga minimalnie 4 tygodnie).

  

© 2020 DIETALEGRE® - Zdrowe odchudzanie na diecie proteinowej
webdesign: Crespo, s.r.o.