Faza utrwalenia: 1–2 produkty DIETALEGRE® i 3 „zwykłe” posiłki.
Ogólne zasady:
(wyszczególniamy tylko zmiany w porównaniu do etapu 2)
- Płyny: lista rozszerza się o herbaty owocowe i 1 szklankę „prawdziwego” soku dziennie (niesłodzony i nie z koncentratu, najlepiej wyciśnięty ze świeżych owoców) lub 1 szklankę innego, naturalnie słodkiego napoju (herbata z kombuczy, aloes, itp). Z napojów alkoholowych można pozwolić sobie na 2 uncje dobrego wina (czerwone lub białe), maksymalnie 2 razy w tygodniu.
- Dodatki w ograniczonej ilości: do obiadu możemy dodać 2 kawałki gotowanego ziemniaka, trochę ryżu, czy roślin strączkowych albo 2 kromki ciemnego chleba.
- Suplementy diety (minerały, witaminy, kwasy omega) zażywamy jak w fazie 1 i stopniowo zużywamy je do końca – (DIETALEGRE® FLAMING FAT, DIETALEGRE® FAT & SUGAR CAPTOR oraz DIETALEGRE® DRAINER, ewentualnie DIETALEGRE® APPETITE MODERATOR) używamy tak samo jak w pierwszym etapie.
Listę produktów dozwolonych i zakazanych w fazie 3 możecie pobrać i wydrukować tutaj (PDF.....).
Przykładowe menu w fazie 3.
- Śniadanie: 1 słodki białkowy posiłek DIETALEGRE®.
- Drugie śniadanie: 1 owoc lub niskotłuszczowy jogurt lub 1 szklanka soku ze świeżych owoców.
- Obiad: Tradycyjny posiłek bogaty w białka, z minimalną zawartością tłuszczów + dodatek (NIE – kluski czy makaron).
- Podwieczorek: 1 baton DIETALEGRE® lub 1 pitna proteina DIETALEGRE® (READY-TO-DRINK).
- Kolacja: Tradycyjny posiłek bogaty w białka, z minimalną zawartością tłuszczów + sałatka z zalewą (oliwa z oliwek).
Jeśli wasza waga spada do 80 kg, możecie pominąć podwieczorek.
Czas trwania trzeciej fazy (faza utrwalenia): długoterminowo; co najmniej dwa razy dłużej niż poprzednia faza stabilizacji (faza 2).