Co robić po diecie i jak zapobiec ponownemu przytyciu

Redukcja, detoksykacja, odporność i optymalne działanie jelit

Należy zauważyć, że zmniejszenie masy ciała przy zastosowaniu białkowej diety prowadzi równocześnie do korzystnej detoksykacji. Ciało nie tylko pozbywa się nadmiaru tłuszczu, ale także oczyszcza się od „wewnątrz”. W ramach niskoenergetycznego stanu indukowanego niskokaloryczną dietą organizm zużywa i spala wszystko, czego nie potrzebuje.

Warto wykorzystać ten stan i racjonalnie zakończyć proces detoksykacji. 

Pacjentom  naszych ośrodków zalecamy optymalne zakończenie udanej redukcji poprzez wzmocnienie przewodu pokarmowego korzystną florą jelitową pochodzącą z naszego probiotyku  DIETALEGRE® PREBIO-PROBIO (w formie dwumiesięcznej terapii w dawce 1-1-1). Zdrowa flora jelitowa jest podstawą nie tylko dobrego trawienia, ale również optymalnej wydajności układu odpornościowego. 

W tym miejscu trzeba wspomnieć o jednej ważnej rzeczy. Podawane choćby w najlepszej intencji probiotyki, nawet wysokiej jakości, mogą doprowadzić do przyrostu masy ciała, chyba że dotrzymuje się dwóch podstawowych warunków: 

a) Probiotyk (czyli żywe mikroorganizmy) musi zawierać kilka szczepów bakterii, a nie tylko jeden lub dwa (za pewnik uważa się ich skuteczną „żywotność” i tutaj możemy polegać jedynie na uczciwości producenta …). 

b) Probiotyki muszą być podawane zasadniczo razem z prebiotykami (= substancją stymulującą rozwój prawidłowej flory jelit).

Dlatego też oferujemy naszym klientom produkt DIETALEGRE®-PROBIO®, który zawiera nie tylko 10 mld rzeczywiście żywych pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterii (w sumie sześć rodzajów probiotyków), ale także absolutnie niezbędny prebiotyk (fruktooligosacharydy). 

Ochota na słodycze po zakończeniu diety

Przyczyny: zazwyczaj bardzo złożone, obejmujące długoterminowy niedobór witamin z grupy B, wpływy psychologiczne i euforyczne działanie palonych ziaren kakaowych, które można bez dyskusji zaliczyć do substancji uzależniających, takich jak kofeina z palonych ziaren kawy . 

Rozwiązania (od najbardziej restrykcyjnych po najłagodniejsze): oduczcie swój organizm spożywania słodkich rzeczy. Po prostu nie jedzcie niczego, co zawiera cukry.  Nie należy słodzić wcale lub używać tylko złożonych polisacharydów (cukier trzcinowy, miód, itp.) lub ziołowych substancji słodzących (stewia), ewentualnie sztucznych słodzików. „Ostry” napad apetytu łagodzić w ostateczności raczej batonem DIETALEGRE® niż pączkiem z kremem. W przypadku załamania zdrowego stylu odżywiania rekomendujemy przejście „na odwyk”, wracając z powrotem do drugiego etapu diety DIETALEGRE® z jednoczesną dwumiesięczną kuracją  suplementem zawierającym ekstrakt z bardzo aktywnych ziół (Momordica charantia), który ogranicza wchłanianie cukrów i zmniejsza ich poziom we krwi –  DIETALEGRE® MOMORDICA  w dawce 1-1-1.

Jak ponownie nie przytyć – zasady zdrowego odżywiania

Jeść i żyć zdrowo – nie oznacza obsesyjnego liczenia kalorii i oklejania lodówki plakatami z dozwolonymi i zakazanymi produktami. 

Jeść i żyć zdrowo –  to znaczy nauczyć się kilku ważnych i dość prostych praw, reguł i zasad, i stosować je przez całe życie.

Typ metaboliczny

W naszych szerokościach geograficznych, niestety, większość populacji charakteryzuje się tzw. metabolicznym typem „oszczędzającym”, który opiera się na przemyślnie opracowanym systemie magazynowania nadmiaru energii w tłuszcz zgodnie z zasadą: nadmiar zaoszczędzić na czarną godzinę.

Pozytywne jest to, że „oszczędzający” typ metaboliczny może przetrwać, w porównaniu do ludności znad Morza Śródziemnego, i dłuższe okresy głodu. Wadą jest to, że całe życie musi się pilnować, żeby nie przytyć. Zmniejszenie masy ciała do idealnego poziomu nie oznacza końca samokontroli, a dopiero jej początek.

Rodzaje otyłości

Przede wszystkim konieczne jest ciągłe powtarzanie, że otyłość nie ma nic wspólnego z masą ciała (zgodnie z tą logiką, wszyscy kulturyści mieliby nadwagę, ponieważ tkanka mięśniowa jest cięższa niż tłuszcz). Otyłość definiuje się jako „przerost tkanki tłuszczowej w organizmie”. 

Komórki tłuszczowe w organizmie nie zanikają. W procesie chudnięcia po prostu się kurczą, aby potem w czasie nadmiernego spożycia pokarmów z powrotem się napełnić. Zawartość tkanki tłuszczowej może być określana na różne sposoby, na przykład poprzez pomiar obwodu talii (określenie tzw. typu otyłości brzusznej, który jest faktorem ryzyka powikłań sercowych i naczyniowych),  poprzez pomiar wagi z pomiarem impedancji elektrycznej (mierzy zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej organizmu) i innymi metodami. 

Otyłość może mieć wiele przyczyn, które powinny być rozpatrywane indywidualnie, w szczególności po redukcji. Wymieńmy przynajmniej trzy typy o najwyższej częstotliwości występowania: 

  • Otyłość z niedyscyplinowani
    Zdecydowanie najczęstszy typ. Pacjent jest otyły tylko dlatego, że jest niezdyscyplinowany, tj. długoterminowo i znacząco narusza zasady prawidłowej diety (mało ruchu, zbyt obfite posiłki wieczorne, nieodpowiedni skład pożywienia, za dużo alkoholu, etc.). Udana redukcja i właściwe zrozumienie, co jest przyczyną nadwagi u tych osób prowadzi często do trwałego rozwiązania problemu. Klasyfikować ten typ otyłości jako „chorobę” jest wysoce dyskusyjne.
  • Psychicznie uwarunkowane typy otyłości
    Jeden tworzy między sobą a światem zewnętrznym ochronną warstwę tłuszczu, inny jest uzależniony od słodyczy i doświadczeń z libidinalną przyjemnością, mimo że płaci za to zwiększoną liczbą kilogramów. Rodzajem pośrednim jest tendencja do zajadania stresu –psychologowie nazywają to „przejadaniem się związanym z innymi psychologicznymi problemami”. Jedną z najcięższych form zaburzeń odżywiania jest bulimia, zaliczana do chorób psychicznych. Utrata wagi u pacjentów z tymi zaburzeniami jest możliwa, chociaż zwykle trudna i często konieczne jest wsparcie psychoterapeutyczne, by utrzymać stałą wagę ciała, a także późniejszy stały nadzór profesjonalisty. W przypadku tego typu pacjentów pomaga określenie profilu metabolicznego i przygotowanie indywidualnej terapii żywieniowej.
  • Endokrynologiczne i medycznie uwarunkowane formy otyłości
    Stanowią one niewielki procent, który wymaga nadzoru lekarza nad dietą. Najczęściej spotykanymi formami są: otyłość związana ze zaburzeniami funkcji tarczycy, a u kobiet związana z zaburzeniami produkcji hormonów płciowych, oraz otyłość będąca niepożądanym skutkiem ubocznym środków farmaceutycznych (leki psychotropowe, środki antykoncepcyjne, kortykosteroidy, etc.). 

Efekt jo-jo oraz syndrom metaboliczny (zespól X)

Po pierwsze, ważne jest, aby wyjaśnić, co rozumie się przez efekt jo-jo. Na ogół termin ten stosuje się do określenia stanu szybkiego przyrostu masy po uprzedniej redukcji. Zazwyczaj jednak poleca się, żeby dać organizmowi czas na „przyzwyczajenie” się do nowej, obniżonej masy ciała. Nieprawdziwym jest też stwierdzenie, że efekt jo-jo jest wynikiem „zbyt szybkiej utraty wagi”. W rzeczywistości, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Szybkość chudnięcia nie ma nic wspólnego z pojawieniem się efektu jo-jo. Pacjent najwięcej sobie szkodzi tym, gdy w momencie osiągnięcia wymarzonej wagi ciała zaczyna z dnia na dzień jeść tak jak przed dietą. Prawdziwym problemem jest nie tyle ponowny przyrost masy ciała, ile fakt, że w sytuacji nagłego „nadmiaru” po okresie „dojmującego braku” organizm na skutek diety wytworzy więcej komórek tłuszczowych, zamiast dopełnić „zwiotczałą” tkankę mięśniową.  Redukcja jest postrzegana jako głodówka, która może się  w każdej chwili powtórzyć, a jej efektem jest tworzenie zapasów energii rezerwowej w postaci tkanki tłuszczowej. W ten sposób pogarsza się stosunek „chudych” tkanek (mięśni) do tłuszczu, co ma katastrofalne skutki dla organizmu. Są pacjenci, u których podczas pomiaru impedancji na procent tkanki tłuszczowej w organizmie okazuje się, iż jest on na strasznym poziomie –  często ponad 40%. Prawdziwym problemem dzisiejszych czasów, który ma wyraźny związek przyczynowo-skutkowy z tym, co i jak jemy, jest zespół metaboliczny, który obejmuje tzw. insulinoodporność, a charakteryzujący się mniejszą wrażliwością ludzkich tkanek na własną insulinę.  W leczeniu zespołu metabolicznego priorytetem jest niefarmakologiczne podejście, czyli zmniejszenie masy ciała i ustanowienie odpowiedniej diety. Tak samo jest w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu z użyciem leków z grupy statyn, których wdrożenie należy zawsze i bez wyjątku, poprzedzać próbą wdrożenia diety, zmniejszenia masy ciała i zasadniczej zmiany w diecie. 

Cytat z podręczników prof. Sonki, specjalisty od problemu otyłości:
Rodzinne występowanie otyłości jest spowodowane najczęściej rodzinnymi nawykami, a nie prawdziwą chorobą dziedziczną.

Prawo zachowania energii czyli bez jedzenia otyłość powstać nie może

Organizmem człowieka rządzą te same reguły, co całą przyrodą, czyli, jeżeli energia podana jest równoznaczna energii zużytej, nie przytyjemy. Energia sama się nie spożytkuje, a zatem jest logiczne, że musimy dbać nie tylko o pobraną, ale także o wydaną energię. Innymi słowy – nie tylko kontrolować co i ile jemy, ale także ile się ruszamy.

W praktyce oznacza to, iż należy:

  • Wprowadzić do dziennego programu regularną aerobową aktywność fizyczną, czyli co najmniej 2 razy w tygodniu spocić się i zadyszeć (pływanie, bieganie, narciarstwo biegowe, jazda na rowerze, aerobik, itp.). Narciarstwo zjazdowe, golf, joga lub szachy wydatkowania energii za bardzo nie zwiększają.
  • Na stałe wykluczyć z jadłospisu bogate energetycznie substancje, które są dla organizmu bezużyteczne, jeśli nie wprost szkodliwe (szybkie cukry, produkty zwierzęce wszelkiego rodzaju, mleko krowie i jego przetwory, alkohol).
  • Nauczyć się regularnie jeść cztery razy dziennie, unikając jedzenia w nocy.
  • Przyzwyczaić się do jedzenia porcji zmniejszonych o połowę w porównaniu do czasów sprzed redukcji
  • Uświadomić sobie, że pokarmy, które są przedmiotem masowych kampanii reklamowych są zwykle najmniej korzystne dla zdrowia.

Kilka praktycznych porad na okres następujący po redukcji masy ciała:

  • Kupcie sokowirówkę i pijcie 1x dziennie zdrowy naturalny sok z owoców i warzyw
  • Wszystkie potrawy kupujcie w jakości BIO.
  • Nauczcie się czytać opakowania i ulotki, aby wiedzieć, co kupujecie i jecie!
  • Zaprzestańcie jedzenia czerwonego mięsa i jego przetworów albo konsekwentnie stosujcie się do zaleceń naszych babć: mięsa mało i tylko w niedzielę. Wymieńcie je na soję i ryby.
  • Z diety całkowicie wyeliminujcie szybkie cukry i produkty słodzące z cukru lub sztucznych słodzików. Jeśli musicie, wybierzcie miód.
  • Ograniczcie spożycie mleka krowiego i produktów z niego pochodzących.
  • Ograniczcie spożycie tłustych serów, masła i unikajcie wszystkiego, co zawiera uwodornione tłuszcze (utwardzone), choćby producenci obiecywali cuda (margaryny, tłuszcze roślinne, itd.). Regularnie spożywajcie dobrej jakości oleje (uzyskane z pierwszego tłoczenia na zimno) i używajcie ich naprzemiennie np. raz z oliwek, innym razem rzepakowego, orzechowego, itp
  • Całkowicie zrezygnujcie z najbardziej szkodliwych form przygotowywania potraw (smażenia, pieczenia, grillowania). Gotujcie na parze lub marynujcie.
  • Spożywajcie regularne błonnik, kiełki oraz różne rodzaje niesolonych orzechów.
  • Wybierajcie żywność zasadotwórczą (rak rozwija się w środowisku kwaśnym!) – figi, fasola, szpinak, rodzynki, marchew, ogórki, sałaty, gryka, ananas, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona, melony, orzechy kokosowe, soja, morele, czerwone buraki, większość rodzajów orzechów, ziemniaki, kapusta, bardzo dojrzałe banany itp.
  • Suplementów diety nie musicie używać, jeśli spożywacie jedzenie zdrowe i zrównoważone. Jako uniwersalne źródło kwasów omega mogą służyć świeże ryby i oleje roślinne (virgin z zasady!). Do słodzenia używajcie miodu lub cukru trzcinowego.
  • Z napojów alkoholowych można pozwolić sobie na rozsądną ilość wina, jeśli jesteśmy w stanie dostosować się do zasad „zdrowego picia”: dla mężczyzn do 4 uncji na dzień, dla kobiet 2, i tylko i wyłącznie z jedzeniem. Wino musi być szlachetne, wysokiej jakości
  • Palenie papierosów nie ma większego sensu, jak również picie kawy, chociaż jakieś wady człowiek mieć musi... 

Profil odżywczy i nutriterapia.

  1. Długoletnie poważne błędy w diecie prowadzą, między innymi, do nadwagi lub otyłości, ale mogą wyrządzić organizmowi znacznie więcej szkód, niż jesteśmy w stanie zaakceptować, a z którymi zazwyczaj konwencjonalna medycyna radzi sobie lekarstwami na receptę zamiast naprawiać złe nawyki żywieniowe.
  2. Jeśli będziemy w stanie skutecznie, szybko i zdrowo zmniejszyć wagę ciała za pomocą diety białkowej, to niedowiarkom pokażemy moc prostego jedzenia (nasze dania białkowe są niczym innym niż jedzeniem ...). A stąd jest już tylko krok do świata leczenia jedzeniem, a więc nutriterapii i prewencji.
© 2020 DIETALEGRE® - Zdrowe odchudzanie na diecie proteinowej
webdesign: Crespo, s.r.o.