Za ojca diet białkowych powszechnie uważa się Amerykanina George’a L. Blackburna, doktora medycyny, profesora uniwersytetu Harvarda, który już 1973 w roku opracował protokół „Protein Sparing Modified Fast” (zmodyfikowany post oszczędzający białka), na którym bazowało wiele późniejszych diet białkowych. Kraje, w których przeprowadzono największe kliniczne badania diet białkowych i gdzie cieszą się obecnie największą popularnością, to – oprócz USA – także Francja i Kanada.
Dostarczanie dostatecznej ilości wysokiej jakości białka, przy jednoczesnej redukcji spożycia cukrów i tłuszczu, indukuje w zdrowym organizmie specyficzny stan metaboliczny, który ma kilka charakterystycznych cech:
- zmniejszenie masy ciała odbywa się głównie kosztem tkanki tłuszczowej, która może być obiektywnie mierzona analizatorem składu ciała (wagą medyczną).
- tkanka mięśniowa, jako źródło energii, jest prawie całkowicie zabezpieczona.
- większość klientów nie odczuwa głodu podczas diety.
- około jedna trzecia klientów ma podczas diety bardzo dobry, czasem lekko euforyczny nastrój.